Smeednagels

by Mathieu

Voor het huidige professionele project waaraan ik bezig ben, een Eiken voordeur, had ik in het ontwerp smeednagels voorzien. De klant wilde liefst een rustiek uiterlijk. Ik probeerde uit te leggen dat wat men vandaag vaak verstaat onder ‘rustiek’ niet echt het soort werk is wat ik doe en vertelde hen dat een ambachtelijk vervaardigde deur er met de tijd wel rustiek zou gaan uitzien als deze werd blootgesteld aan weer en wind. Voor een authentiek rustiek uiterlijk heb je simpelweg veel geduld nodig. Artificieel verouderen om tegemoet te komen aan de hedendaagse mode is niet iets wat ik graag doe. Na dit te hebben toegelicht volgde ze mijn gedachtengang en waren ze enthousiast over het ontwerp dat ik voorstelde.

Om het toch een klassiek karakter te geven stelde ik voor om smeednagels te gebruiken als aanvulling op de houtverbindingen voor het bevestigen van de beplanking. Ik ging dus op zoek naar een smid die mij in een relatief korte tijd kon voorzien van handgesmede nagels. In de handel zijn er op verschillende plaatsen smeednagels te verkrijgen maar je ziet duidelijk dat ze machinaal gesmeed zijn in grote oplagen en voldoen niet aan wat ik voor ogen had.

Zo kwam ik terecht bij een smid in Nederland nabij Delft en na enig overleg via email hadden we een akkoord voor een bestelling van 30 gesmede nagels. Wat ik aanvankelijk niet wist is dat de smid, Technicus Joe zoals hij naar zichzelf verwijst, in kwestie een jonge knaap van 18 is die het ambacht autodidactisch heeft geleerd. Ik heb wel kaas gegeten van smeedwerk en had de indruk dat hij wel wist waar hij over sprak en mee bezig was. Ik vond het geweldig dat ik iemand een opdracht kon geven die zo gepassioneerd is door zijn werk als hij. Vooral aan jonge mensen breng ik graag mijn passie over voor alles wat met ambachten te maken heeft en om hem dan een kleine opdracht te kunnen geven gaf me een fijn gevoel.

Tijdens het smeedproces stuurde hij me verschillende foto’s zo hield hij me op de hoogte waar hij mee bezig was en kan ik die zelf bewaren voor mijn persoonlijk archief. Hieronder zie je een foto van het nagelijzer dat hij speciaal voor deze nagels smeedde. Ik had specifiek naar rechthoekige nagels gevraagd omdat dan de kop gemakkelijker te oriënteren is en de nagel de nerf volgt. Ze hebben ook nog een grotere trekkracht en omdat ze relatief kort gingen zijn was dit ook nodig.

Ook had ik gevraagd om de koppen vierkant te maken liefst met een duidelijke hamerslag.

Uiteindelijk zijn ze dan nog afgewerkt met teer om een zwarte oxidelaag te vormen en roest te voorkomen. De zwarte oxidelaag die zo gevormd wordt is altijd een mooie afwerking voor smeedwerk. Ik heb al gesmede klinken gezien die transparant gelakt waren tegen het roesten. Dat kwam heel onnatuurlijk over maar gelukkig kwam een dergelijk afwerkingsniveau bij Joe niet ter sprake, hij houdt net als ik van traditionele methodes die door de eeuwen heen beproefd zijn.

Een paar dagen geleden kreeg ik dan in een leuke verpakking de nagels toegestuurd. Ze zaten in een gerecupereerd doosje van koekjes. Ik wist onmiddellijk wat het was en toen ik ze opende was ik aangenaam verrast. Ze zien er echt geweldig uit en ik had eigenlijk spijt dat ik er niet wat meer had besteld zodat ik ze voor mezelf ook zou kunnen gebruiken. Ze zijn zeer nauwkeurig vervaardigd exact naar de dimensies waar ik om vroeg. De klant zal er in ieder geval erg tevreden mee zijn, ik ben zeker dat ze het zullen appreciëren want ik zal hen wel het hele verhaal doen. Ik kan niet wachten om ze met enkele harde gerichte slagen in de panelen van de deur te slaan. Zij worden zeker de kers op de taart.

Ondertussen heb ik Joe wat beter leren kennen en ik weet dan ook waar ik volgende keer op de deur ga kloppen als ik nog eens smeedwerk nodig heb. Of misschien probeer ik wel zelf om het in een volgend project te integreren, zeker nu ik weet dat ik van prachtig werk voorzien kan worden.

Merci Joe..