Japanse Zaag Doe

by Mathieu

Een tijdje terug vroeg het Museum voor Oude Technieken (MOT) mij of het mogelijk was om een workshop ineen te steken omtrent een stuk Japans gereedschap. Zij hebben zelf een prachtige collectie zeer uniek Japans gereedschap en hopen hier de tentoonstelling nog mee aan te vullen in de nabije toekomst.

De workshop die op 8 september plaatsvind is niet enkel bedoeld voor deelnemers met ervaring maar ook voor leken in het vak. Alhoewel het voor houtbewerkers nog steeds een interessante aangelegenheid kan zijn. Gisteren draaide we een proef voor de werknemers zelf, waarvan enkele hobbyist houtbewerkers zijn, ook voor hen bleek het nog een uitdaging.
Even een overzicht.
De workshop gaat enkel over de Japanse trekzaag en meer specifiek over het gebruik van de ryoba en de maebiki. De ryoba is een universele zaag met twee verschillende vertandingen die zowel voor het afkorten als schulpen gebruikt kan worden. Hier wordt het correct gebruik gedemonstreerd en enkele subtiele details uitgelegd waarna men de kans krijgt om ermee te oefenen. Uiteindelijk wordt er dan geprobeerd om een houtverbinding te snijden waar hoofdzakelijk zaagwerk bij komt kijken en deze wordt dan eventueel met een schaaf afgewerkt. De houtverbinding is een schuine las met vier schuine inwendige zijden, het lijkt eenvoudig maar vereist zeer precies zaagwerk om tot een aanvaardbaar resultaat te komen.
De maebiki is een grote zaag om stammen tot planken te verzagen en er staat een opstelling waar deze ook geoefend kan worden. Zo krijgt men idee over hoe arbeidsintensief het vroeger was om stock voor te berieden.

Het MOT heeft ook een mooie collectie houtbewerkers-gereedschap en er zijn verschillende ambachten geïllustreerd waar ik best nog wel wat van kon leren. Enkel het museum is al en bezoek waard.

Hier vindt je de link naar de pagina van het MOT.

Om een plaats te reserveren kan je enkel rechtstreeks met hen contact opnemen. De prijs voor de workshop is 30€.

Vragen zijn uiteraard altijd welkom.